Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Πρέσπες Βαρνούντας


Η διαδρομή άρχισε από την είσοδο της πόλης της Καστοριάς. Φθάσαμε με αυτοκίνητα από Θεσσαλονίκη και ο καιρός ήταν υπέροχος.
Ακολουθήσαμε τον ανηφορικό δρόμο δυτικά και παράλληλα στον παραλίμνιο απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της πόλης που προσφέρει. Σε λίγο, με πορεία βόρεια, αφήσαμε την άσφαλτο και σε βατό χωματόδρομο σε κορυφογραμμή συνεχίσαμε με στόχο την Μικρή Πρέσπα. Περνώντας τα χωριά Κώτα και Οξιά καταλήξαμε στην παραλιακή Μικρολίμνη για φαγητό όχι και τόσο καλό όπως θα έπρεπε για την περιοχή.
Συνεχίσαμε βόρεια σε ευθεία έχοντας στα δεξιά μας τα χωριά Λευκώνα και Πλατύ. Περάσαμε τον Λαιμό και αμέσως μετά τον πασίγνωστο Αγ. Γερμανό χωρίς στάση. Από εκεί και πέρα ανηφορικά με Α ΝΑ χωμάτινη πορεία ανεβήκαμε τον Βαρνούντα. Περάσαμε το διάσελο και συνεχίσαμε αρχικά με χορτολιβαδική βλάστηση και απέραντο ορίζοντα, στη συνέχεια ατελείωτο δάσος με υπέροχα χρώματα λόγω Φθινοπώρου και παντού το καφέ χαλί των πεσμένων φύλλων.
Μια στάση για καφέ στη μέση του πουθενά και με Ν κατεύθυνση βγήκαμε στο Πισοδέρι.
Στο σαλέ του έρημου (νωρίς για χιόνια) χιονοδρομικού λειτουργούσε υπέροχη κουζίνα και με την μεσολάβηση του υπεύθυνου ήρθε από τη Φλώρινα ιδιοκτήτης πανσιόν για να την ανοίξει για να διανυκτερεύσουμε στο παντελώς ακατοίκητο Πισοδέρι.
Την επόμενη μέρα κατευθυνθήκαμε Ν ΝΑ και με αρκετά ζικ ζακ περάσαμε τον ορεινό όγκο του Βιτσίου και το απόγευμα φθάσαμε στο πανέμορφο Νυμφαίο μέσα από μια καταπράσινη δασωμένη διαδρομή.
Το εγκαταλείψαμε γρήγορα αφού αγναντέψαμε από τις κεραίες όλη την πεδιάδα της Πτολεμαΐδας.
Από το Νυμφαίο φθάσαμε στη παραλίμνια Πολυκάρπη με την σύγχρονη προβλήτα της στην ανατολική ακτή της Λ. Καστοριάς. Κάνοντας τον γύρο της Ν καμπύλης της λίμνης καταλήξαμε σε μια ταβέρνα στον δρόμο που αγκαλιάζει τη λίμνη. Το φαγητό και το service ανεπανάληπτα.
Δεν είχαμε την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψουμε την εικόνα της βραδινής Καστοριάς με τους κύκνους να κολυμπούν στο σκοτεινό νερό.
Αρχίσαμε να επιστρέφουμε προς Θεσσαλονίκη και οργανώναμε ήδη την επόμενη εξόρμηση αυτή για την κορυφή του Κίσαβου.
Η πορεία σε αρχείο .gpx στο link: http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=462548

Δεν υπάρχουν σχόλια: